Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że jeśli nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilości minerałów, zaczniemy mieć problemy ze zdrowiem. Większość z nas stara się pić wodę z minerałami, jednak jaką wybrać i skąd ją brać?

Jakich minerałów potrzebujemy?

Jest wiele pierwiastków, które biorą udział w utrzymaniu naszego organizmu w odpowiednim stanie. Wśród najważniejszych obecnie wymieniane są:

Magnez – budulec kości oraz zębów. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu i działa antystresowo. Spowalnia proces starzenia się.

Wapń – to budulec kości i szkliwa. Bierze udział w przenoszeniu impulsów nerwowych. Pomaga w regulacji rytmu serca, procesowi krzepnięcia krwi, skurczu mięśni, wchłanianiu witaminy B12

Potas – ma korzystny wpływ na gospodarkę wodną organizmu.

Woda pełna minerałów – skąd ją brać?

Woda butelkowana

Na rynku spotkamy się z ogromnym wyborem wód mineralnych. Są wody niskozmineralizowane, średniozmineralizowane, wysokozmineralizowane. Jedne będą miały więcej magnezu, drugie wapnia lub innych składników mineralnych. Należy dokładnie czytać etykiety, ponieważ na półkach możemy też trafić na „udawane” wody mineralne, które wcale nie zawierają odpowiedniej dla tej grupy ilości minerałów.

Wkład mineralizujący

Dobrą praktyką jest zamiana wody butelkowanej, która nie jest najlepsza dla środowiska na filtr kuchenny zapewniający porządnie oczyszczoną wodę. Jednym z najpopularniejszych jest filtr odwróconej osmozy, jednak woda traci naturalne minerały. W takich przypadkach warto zamontować wkład mineralizujący. Posiada on specjalne złoże, które wzbogaca przefiltrowaną wodę w magnez, wapń, potas oraz inne pierwiastki. Wtedy nie dość, że jest czysta i świeża, to jeszcze pełna składników, których potrzebujemy. Taką wodę można nalać w butelkę wielokrotnego użytku i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na trening.

Wkład rewitalizujący

Wkład rewitalizujący to niezwykły produkt dedykowany filtrom kuchennym. Świetnie odpowiada na współczesną modę na wodę wodorową oraz alkaliczną. Wewnątrz wkładu rewitalizującego, takiego jak Ecoperla Elixir znajduje się czysty magnez. Wchodzi on w reakcję z przefiltrowaną wodą. Dzięki temu powstaje woda o wysokim pH, niskim potencjale Redoks, pełna magnezu i aktywnego wodoru. Taka woda pomocna jest przy walce z nadciśnieniem i innymi chorobami związanymi z układem mięśniowym, nerwowym, kostnym.

Wkład rewitalizujący pasuje do każdego filtra kuchennego, jednak jest też bardzo ważną częścią systemu odwróconej osmozy polskiej marki Ecoperla Rosa.

Kompaktowa odwrócona osmoza

To fantastyczna innowacja i filtr na miarę XXI wieku. Mowa tutaj o Ecoperla Revo – systemie odwróconej osmozy polskiej marki, który ma bardzo wydajną membranę osmotyczną, inteligentny kranik i systemy monitorujące jakość wody. To urządzenie posiada jeszcze kilka innych innowacji, które spodobają się wielbicielom czystej wody, aromatycznej kawy i herbaty oraz gadżeciarzom. To system filtracyjny stworzony do nowoczesnych kuchni, jednak biorący pod uwagę potrzeby naszego organizmu.

Nanofiltracja

Nanofiltracja to kolejny sposób na zachowanie minerałów w wodzie. Jest to system podzlewozmywakowy, który zawiera membranę nanofiltracyjną. Z wody usuwane są bakterie, wirusy, chlor, a pozostaje część minerałów. Woda jest zdatna do bezpośredniego spożycia. Systemy nanofiltracji są często stosowane jako ochrona jonizatorów wody.

Pij na zdrowie

Pamiętaj, że nie tylko warto zwrócić uwagę na zawartość minerałów w wodzie, ale także odpowiednie nawadnianie organizmu. Tylko to może zagwarantować dobre samopoczucie.